"Pričat ću ti priču": Narativna sposobnost kao pokazatelj uspjeha u usvajanju stranog jezika? - Marta Medved Krajnović (2003)
U radu se ukratko govori o ulozi priče u spoznajnom i jezičnom razvoju djeteta te o ulozi koju priča ima u ranoj nastavi stranih jezika. Iznesene su dosadašnje spoznaje o razvoju dječje narativne sposobnosti te hipoteza da narativna sposobnost predškolske djece može biti dobar pokazatelj njihova budućega školskog uspjeha. Ponukani tom hipotezom, proveli smo istraživanje o odnosu narativne kvalitete priča koje su jedanestogodišnjaci ispričali na materinskom jeziku i jezične i komunikacijske kvalitete priča koje su ti isti jedanaestogodišnjaci ispričali na stranom jeziku. Rezultati istraživanja ukazuju da bi se na temelju narativne sposobnosti djece na materinskom jeziku moglo suditi o dječjem uspjehu u usvajanju stranog jezika.
Projekt MZOS
HRV