"Educazione (semiotica) della donna nel matrimonio" di Niccolo' Tommaseo - Čale, Morana (Array, 2004)
Rad se bavi Tommaseovom dugom pripoviješću pod izvornim naslovom Due baci, koji je autor naknadno, uključivši tekst u zbirku La donna, promijenio u Educazione della donna nel matrimonio. Osim što slijedi Rousseauove načelne odgojno-moralističke zamisli, Tommaseova pripovijest ugleda se na Rousseauovu Julie ili Novu Heloizu u pogledu tematizacije problema čitanja i tumačenja intersubjektivnih odnosa, odnosno uspostave pravila sukladnosti "iskrenosti", "istinitosti", "vjerodostojnosti") između označitelja (verbalnih iskaza, postupaka, gesta, mimike, dojmova ili glasina) s jedne i referencijalne vrijednosti označenih sadržaja s druge strane "srca", "duše", moralnih svojstava, emocionalnog uloga), koja bi dekodifikaciju društvenog teksta učinila manje neizvjesnom. Na temelju uvida Paula de Mana o Rousseauovu romanu kao alegoriji čitanja, Tommaseova se pripovijest raščlanjuje kao semiotička alegorija komunikacijsko-interpretativnih nepogoda, utemeljenosti istinosnog kriterija na referencijalnoj zabludi i dvojbenoj mogućnosti da se zakonski osigura cjelovitost i ovjeri podudarnost između označitelja, označenoga i referenta.