Obrada podataka o slikovnoj građi - korištenje slikovne baze podataka - Zlodi, Goran (2001)
Program za obradu podataka o slikovnoj građi (slikovna baza podataka) omogućava bilježenje podataka za razne oblike vizualne građe bez obzira radi li se o informatizaciji postojećih fototečnih arhiva ili organizaciji već digitaliziranih slikovnih datoteka. Prilikom informatizacije postojeće fototeke moguće je zabilježiti podatke o postojećoj slikovnoj građi ali i tim podacima pridodati digitalizirane slike pojedinih jedinica građe. Obrada slikovne građe može se podijeliti na formalnu i sadržajnu obradu građe. Formalna obrada obuhvaća podatke o vrsti građe, mjerama, snimanju (autor, mjesto, vrijeme), autorskom pravu te identifikacijskim oznakama. Sadržajna obrada odvija se bilježenjem željenog broja ključnih riječi. Ključne riječi odabiru se iz pojmovnika (tezaurusa) koji kao kontrolirani dinamički rječnik hijerarhijski povezanih pojmova služi za terminološku kontrolu. Primjenom takvog pojmovnika mogu se zabilježiti razne ključne riječi vezane uz sadržaj pojedne jedinice građe, motivacije snimanja te pojmova iz specifičnih disciplina koje koriste ovu slikovnu bazu podataka (primjerice povijest, povijest umjetnosti, muzeologija...). Program pruža velike mogućnosti pretraživanja obrađenog fonda. Upiti mogu biti postavljeni kombinacijom kategorija podataka te odabirom određenog pojma (ili svih podređenih pojmova u hijerarhiji) iz pojmovnika. Time se građa pošteđuje od nepotrebnog fizičkog rukovanja. Uz mogućnost ispisa slikovnih i tekstualnih podataka olakšava se i priprema multimedijskih prezentacija. Program je izveden u Microsoft Access-u, relacijskoj bazi podataka za Windows operativne sustave. Podržani format slikovnih datoteka je jpeg, a u pripremi je i podrška za druge važnije formate (bmp, tiff, gif...). U izlaganju će biti predstavljena primjena programa na Katedri za muzeologiju Odsjeka za informacijske znanosti i Odsjeku za povijest umjetnosti te će se ukazati na mogućnosti primjene i u informatizaciji povijesnih istraživanja i studija povijesti.