Petrographic analysis of raw stone material from various sites in Croatia (preliminary report) - Težak-Gregl, Tihomila (2002)
U okviru projekta &laquo ; Sirovine i tehnologija prapovijesnih kultura u Hrvatskoj&raquo ; na petrografsku analizu dano je dvadesetak neolitičkih alatki sa raznih lokaliteta u Hrvatskoj. Do trenutka održavanja skupa nisu bili obrađeni svi uzorci stoga je sudionicima prezentiran sav materijal, mjesto nalaza i kulturna pripadnost, a izviješće limitirano do tada dostupnim podacima. Uzorci iz sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske većinom su pokazali da je stanovništvo koristilo lokalnu sirovinu i to pretežno pješčenjake. Pored njih bilo je gabra i manje amfibolita. Od više slučajnih nalaza iz priobalnog dijela Hrvatske obrađena su bila smo dva koji su također bili lokalnog podrijetla, tj. iz dinaridskog masiva.