Stavovi prema školovanju u Vukovaru - Čorkalo Biruški, Dinka (2003)
U izlaganju su iznijeti rezultati istraživanja provedenog tijekom listopada 2001 u Vukovaru, na reprezentativnom uzorku 718 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u Vukovaru, 953 njihova roditelja i 113 nastavnika koji predaju u nastavi u školama na hrvatskom i srpskom jeziku. Budući da su rezultati istraživanja pokazali da djeca u najvećoj mjeri zagovaraju odvojeno školovanje djece, razmotrene su implikacije ovako organiziranog školovanja za socijalnu rekonstrukciju etnički podijeljene zajednice u razdoblju poraća. Rezultati istraživanja pokazuju da sve ispitane grupe ispitanika pokazuju izrazito pozitivne stavove prema vrijednosti obrazovanja i prema poštivanju različitosti. Te su vrijednosti naglašene i razmotrena je njihova kontruktivna uloga u osmišljavanju načina organiziranja školovanja u Vukovaru, koje će omogućiti i pravo djece, pripadnika manjina na njegovanje kulture svojega porijekla, ali i njihovu uspješnu integraciju u širu zajednicu i zdrav osobni i socijalni razvoj.