Konzistentnost ili kompenzacija privrženosti u različitim vrstama bliskih odnosa - Kamenov, Željka (Array, 2002)
Cilj ovog istraživanja bila je modifikacija Inventara iskustava u bliskim odnosima Brennana i suradnika (1998) u instrument za mjerenje privrženosti u različitim vrstama bliskih odnosa. Instrument Brennana i sur. koristi se isključivo za mjerenje privrženosti u vezama s ljubavnim partnerima. Kako bismo ispitali privrženost i u drugim vrstama bliskih odnosa (prema prijateljima ili članovima obitelji), primijenili smo ga s drugačijim uputama i uz izmjenu objekta privrženosti u samim tvrdnjama. Ispitivanje je provedeno u dva dijela: na osnovi rezultata u prvom dijelu istraživanja instrument je skraćen, a u drugom dijelu istraživanja primijenjen je na novom uzorku ispitanika iz iste populacije. Ispitanici su bili studenti završnih godišta studija psihologije i Visoke policijske škole u Zagrebu, oba spola (N1=210 ; N2=150). Rezultati su pokazali da je moguće dobiti upola kraći instrument kojim se uklanja sadržajna redundantnost, a zadržavaju gotovo sve karakteristike originalnog instrumenta. Faktorska struktura skale je ostala ista, zadržana su dva faktora: anksioznost i izbjegavanje, na koje se raspoređuje po 9 odgovarajućih čestica. Nova, ekonomičnija skala nije izgubila na pouzdanosti. Primjena skraćene skale na novom uzorku ispitanika potvrdila je očekivane metrijske karakteristike instrumenta.