Primjena psiholingvističkih i neurolingvističkih istraživanja u logopedskoj praksi - Kovačević, Melita (2002)
Namjera je ovog okrugloga stola na temelju kratkih prikaza projekta, koji se provode u Laboratoriju za psiholingvistička istraživanja Edukacijsko rehabilitacijskoga fakulteta razmotriti temeljne parametre u području psiho- i neurolingvistike. Osim usmjerenosti projekata na psiholingvistička i neurolingvistička istraživanja unutar hrvatskoga jezika njihova se važnost očituje i u usmjerenosti prema međujezičnim istraživanjima. Takvom dvosmjernom usmjerenošću dobiveni parametri kao rezultati znanstvenog rada služe za razvijanje logopedske prakse. Utvrđivanje normi jezičnog usvajanja i načina obrade jezičnih obavijesti kod urednog jezično-govornog razvoja svakako olakšavaju razumijevanje jezičnog usvajanja i uporabu jezika kod djece s jezičnim teskoćama. Kako bi se što više približili razumijevanju jezične patologije pretpostavljamo da: 1. jezična i međujezična istraživanja mogu znatno ubrzati stjecanje spoznaja kako o urednom jezičnom razvoju tako i o jezičnoj patologiji ; 2. bolje poznavanje lingvističkih obilježja pridonose bržem razvijanju prikladnih terapijskih materijala ; 3. poznavanja jezičnog djelovanja i primjena novih terapijskih materijala znatno poboljšavaju terapijsku praksu. Ovaj bi okrugli stol trebao potaknuti raspravu o podastrijetim tezama te potrebi tješnjeg sjedinjavanja znanstvenih spoznaja u klinički rad a sve radi poboljšavanja dijagnostičkih i terapijskih postupaka.