Kako znate da sam Amerikanac? ; Izgovorne poteškoće Amerikanaca u hrvatskome kao stranome jeziku - Novak Milić, Jasna (2003)
Cilj je ovoga rada ukazati na sličnosti i razlike između glasovnoga sustava hrvatskoga i američke inačice engleskoga jezika te objasniti najčešće izgovorne pogreške u hrvatskome kao stranome jeziku na početnome stupnju. U radu je pokazano što se može predvidjeti kontrastivnom analizom i teorijom markiranosti, a što se zapravo događa u stvarnome govoru. Istraživanje obuhvaća analizu zvučnih zapisa jedanaestoro polaznika Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture na početnome stupnju. Dobiveni rezultati mogu biti od pomoći u nastavi hrvatskoga kao stranoga jezika jer pokazuju koji su to glasovi hrvatskoga jezika najteži za izvorne govornike američkoga engleskoga.
Projekt MZOS
HRV