Uvodni dio govora: kako zadobiti pažnju i stvoriti naklonost - Pletikos, Elenmari (Array, 2001)
U ovom radu proučavamo uvodni dio govora. Pokušale smo istražiti koji se elementi uvoda, navedeni u udžbenicima retorike, pojavljuju u 130 govora objavljenih u knjizi "Glasoviti govori". Elemente uvoda: pozdravljanje, predstavljanje, oslovljavanje te stvaranje naklonosti prema govorniku analizirale smo s obzirom na njihovo pojavljivanje u žanrovima (govor u saboru, na političkom skupu, pred vojskom, sudski, inauguracijski i drugi nastupni govori). Težište je ovog rada ispitivanje načina stvaranja naklonosti (skromnošću, hvaljenjem publike ili prethodnih govornika, hvaljenjem institucije, povijesti, najavom svoje funkcije, isticanjem kompetencije i drugim). Studenti su procjenjivali 33 odabrana uvodna dijela govora odlučujući se bi li rado slušali govor koji slijedi i zbog čega.