Alibi za gramatiku (Utjecaj gramatičkoga poučavanja na razvoj glagolske morfologije u hrvatskome kao stranome ili drugome jeziku) - Novak Milić, Jasna (Array, 2004)
Poznato je da unosom bogata i raznovrsna jezična nastava znatno utječe na učenje i usvajanje stranoga jezika. Međutim, neke metode poučavanja stranih jezika niječu važnost poučavanja gramatike u sklopu jezične nastave. Kakva je uloga sustavnoga poučavanja gramatike u nastavi hrvatskoga kao stranoga i drugoga jezika, pokazano je na primjeru polaznika Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture koji su na početku i na kraju tečaja rješavali zadatke u kojima se provjeravala tvorba osnovnih glagolskih vremena. U međuvremenu ti su ispitanici pohađali nastavu gramatike (dva sata dnevno) kojom je bila obuhvaćena sustavna obrada ispitivanih glagolskih oblika.