Ograničenja manipulacije F0 u difonskoj sintezi - Pletikos, Elenmari (Array, 2001)
Sustav difonske sinteze govora MBROLA ima mogućnost variranja trajanja segmenata i mogućnost variranja frekvencije ornovnog tona. U ovom radu opisuje se utjecaj variranja F0 na razumljivost i na dojam o kvaliteti sintetiziranog glasa. Sintetizirani logatomi i rečenice frekvencijski su transponirani za jednu oktavu niže i dvije oktave više od osnovne frekvencije s korakom od pola oktave. Unatoč ekstremnom variranju prosječne frekvencije osnovnog tona u rasponu od tri oktave, test razumljivosti pokazuje samo neznatno pogoršanje, dok u isto vrijeme dojam o ugodnosti glasa sintetiziranog govora očitije propada što se prosječna frekvencija osnovnog tona više udaljava od vrijednosti početno snimljenih difona.