Primjena XML-a na primjeru tekstovne baze hrvatskih znanstvenih časopisa - Jokić, Maja (Array, 2001)
Časopis je još uvijek najznačajniji oblik objavljivanja znanstvenih rezultata bio on objavljen u tiskanom ili, danas sve više, i u elektronskom obliku. U tu je svrhu zacrtan pilot projekt izgradnje tekstovne baze hrvatskih znanstvenih časopisa. Odlika je te baze da je on relativno jednostavno ostvariva prikupljanjem tekstova koji već postoje u digitalnom zapisu. Nakon konverzije i svođenja tih zapisa u jedinstven XML zapis, pretraživanje tako kodiranih članaka uz uporabu XSL-a omogućuje znatnu fleksibilnost kao i pretraživanje prema svakoj riječi koja se pojavila u bilo kojem dijelu teksta članka. Na kraju rada iznose se perspektive u primjeni jezičnotehnoloških alata za pretraživanje tekstovnih baza podataka.