IFLA-ine Smjernice za prikaz sučelja javno dostupnih knjižničnih računalnih kataloga - Barbarić, Ana (2001)
Smjernice za prikaz sučelja javno dostupnih knjižničnih računalnih kataloga (OPAC-a) su dokument čija je osnovna zadaća poboljšanje pristupa informacijama sadržanim u bibliografskim zapisima dotičnih kataloga. IFLA-ina (Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova) Sekcija za katalogizaciju je, potaknuta mnogobrojnim problemima na koje krajnji korisnici nailaze pri pretraživanju OPAC-a, započela izradu Smjernica 1997. godine. Kako se konačan tekst dokumenta još uvijek dorađuje, ovaj rad predstavlja prikaz povučene verzije iz 1999. godine. Ona donosi popis i razradu načela i preporuka koji se, isključivo, odnose na oblikovanje sučelja OPAC-a. U samom prikazu je veći naglasak stavljen na općenitija načela nego na specifičnije preporuke koje vrlo lako mogu postati ograničavajuće.
HRV