Prilog poznavanju hrvatsko-ugarskih likovnih veza u doba romanike - Jurković, Miljenko (2000)
Raspravlja se o ključnom spomeniku na početku političkih veza između Hrvatskog i Ugarskog kraljevstva. Koloman je dolaskom u Zadar 1105. g. dao izgraditi zvonik i kapitularnu dvoranu samostanu benediktinki, kojeg je opatica bila kraljevskog roda. Time su se i na političkom planu učvrstile veze između dva kraljevstva. Raspravlja se nadalje o utjecajima likovne prirode koji se pokazuju na tom vrhunskom primjerku zrelo-romaničke arhitekture Hrvatske. Pokazuju se veze s arhitekturom Provanse, Lombardije, a sve je amalgamirano kroz ugarske centre.
Projekt MZOS
HRV