Diskussion über den Deutschunterricht an Mittelschulen im Kroatischen Parlament im Jahre 1861 - Häusler, Maja (2001)
Na prvom zasjedanju Hrvatskog sabora nakon desetljeća apsolutizma, 1861. godine, zastupnici su raspravljali i o prijedlogu naučne osnove za ustrojenje gimnazija i realnih škola. Saborski odbor, tj. grupa stručnjaka, izradila je prijedlog prema vrlo naprednom i liberalnom autrijskom predlošku iz 1849. kojim je u carevini bila uvedena suvremena gimnazija. Prijedlog je predvidio učenje njemačkog kao prvog stranog jezika u svim gimnazijama i realnim školama u Hrvatskoj, odnosno u školama Dalmacije i Rijeke talijanskog jezika. O pitanju treba li u Hrvatskim srednjim školama podučavati njemački jezik razvila se vrlo žućljiva diskusija. Istaknute ličnosti tadašnje političke scene u Hrvatskoj iznosile su svoje argumente za i protiv. Raspravljalo se koji će se strani jezik ili jezici učiti (njemački, francuski, engleski, mađarski, neki srodan slavenski jezik), a govornici su zastupali razne političke i pedagoške stavove. Motivirana povijesnim događajima i doživljajem represije, koji su joj neposredno prethodili, ta je diskusija primjer (strano)jezične politike u hrvatskoj povijesti, a zbog oštrih polemičkih tonova i raznolikosti argumenata vjerojatno je jedinstvena u povijesti parlamentarizma.