FIZIČKA PRIVLAČNOST I PODLOŽNOST SUMNJIČENJU ZA KAZNENO DJELO - Ljubin, Tajana (Array, 2001)
Dosadašnja istraživanja utjecaja fizičke privlačnosti u području kriminalističke i forenzičke psihologije pokazala su tendenciju blažeg postupanja s atraktivnijim osumnjičenicima (češće bivaju oslobođeni) i počiniteljima kaznenih djela (dosuđuju im se blaže kazne). Svega jedno istraživanje ispitivalo je očekuje li se da su manje privlačne osobe vjerojatniji počinitelji kaznenog djela. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti postavku o vezi fizičke privlačnosti i podložnosti sumnjičenju, vodeći računa o vrsti kaznenog djela. Dvjema nezavisnim skupinama (N1=129 ; N2=148) studenata i studentica prezentirane su 24 c/b fotografije mlađih muških osoba, a zadatak ispitanika je bio procijeniti vjerojatnost da je prikazana osoba počinila djelo. Među skupinama varirana je vrsta djela: silovanje ili pljačka. U predispitivanju na drugim ispitanicima iz iste populacije (N=44) dobiveni su podaci o fizičkoj privlačnosti osoba prikazanih na fotografijama. Podložnost sumnjičenju za različita kaznena djela ovisno o stupnju atraktivnosti mogućeg počinitelja i spolu procjenjivača utvrđena je pomoću višestruke analize varijance. Rezultati su razmatrani u odnosu na postojanje jedinstvenog stereotipa o kriminalcima, te u odnosu na hipotezu o složenom međudjelovanju ispitivanih varijabli.