PSIHOLOŠKE KARAKTERISTIKE OBOLJELIH OD PSORIJAZE - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2001)
Vulgarna psorijaza je kožna bolest karakterizirana pojavom upalnih žarišta različite veličine, koja narušavaju izgled bolesnika. Na temelju dobi u kojoj se bolest prvi put javlja razlikujemo dva tipa psorijaze: tip I, koji nastupa prije 40. godine, i tip II, koji se javlja iza 40. godine života. Smatra se da određeni emocionalni čimbenici i osobine ličnosti mogu utjecati na javljanje i trajanje bolesti, pri čemu bi njihov utjecaj mogao biti različit ovisno o tipu bolesti. No također je poznato da i sama bolest može dovesti do posljedica u vidu povećane anksioznosti, depresivnosti, i sl. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati psihološki status bolesnika i provjeriti razlikuje li se on kod oboljelih od psorijaze tipa I odnosno II. Podaci su prikupljeni na 60 bolesnika primjenom sljedećih instrumenata: BDI (Beck Depression Inventory), MMPI – 201 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory), STAI (State – Trait Anxiety Inventory), GHQ (General Health Questionnaire) i PLSI (Psoriasis Life Stress Inventory). Pacijenti su razvrstani u skupine oboljenih od psorijaze tipa I i tipa II tijekom specijalističkog dermatološkog pregleda. Utvrđene su razlike između dviju skupina na BDI, MMPI i PLSI skalama. Rezultati pokazuju da kod oboljelih od psorijaze tipa II postoje veća odstupanja, što može ukazivati kako na teže psihološke posljedice kasnijeg javljanja bolesti, tako i na moguće razlike u etiologiji.