Hrvatske usmene basne u suvremenim zapisima - Rudan, Evelina (Array, 2003)
Usmenim basnama iz našeg korpusa (zapisi od 1986 - 2001) više je cilj zabaviti i pržiti pričalački i slušalački užitak nego poučiti. Upravo se zato čini vjerojatnijim da su i one basne koje su dolazile iz pisanih izvora, ili iz pisane kulture, u usmenim svojim varijantama dobivale proširenja u dodavanim epizodama, kontaminacijama više basni u jednu te u humornim tekstovnim signalima.