Blještavost muškoga glasa - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 2001)
Blještavost glasa akustički je određena povećanjem relativne spektralne energije u području od 2, 5 do 3, 5 kHz. Željelo se ispitati kako će se razlikovati glasovi procijenjeni blještavim, srednje blještavim i neblještavim u nižim područjima spektra, srednjem području, višem te u vrlo visokom području koje se naziva i područje stridentnosti. Uvježbani procjenitelji (n=40) procjenjivali su ukupno 128 muških glasova u subjektivnim dimenzijama stupnja blještavosti glasa, svjetline, visine glasa, ugode i jakosti. Između varijabli slušne procjene izračunate su korelacije. Iznenađujuće je da se jedina statistički značajna pozitivna korelacija s blještavošću pokazala s jakošću glasa (r = 0, 197 ; sig. = 0, 026) . Nadalje su postupkom T - testa ispitane razlike između skupina blještavih (n=26), neblještavih (n=26) i srednje blještavih glasova (n=26) u relativnoj spektralnoj energiji u spektralnim područjima do 100 Hz, do 150 Hz, 150 - 300 Hz, 0, 8 - 2 kHz, 2, 5 - 3, 5 kHz, 3, 5 - 5 kHz i 5 - 10 kHz. Statistički značajnije razlike bile su između parova blještavih i neblještavih glasova nego u parovima sa srednje blještavim glasovima. Statistički značajne razlike među skupinama blještavih i neblještavih glasova (sig.<0, 001) pokazale su se u područjima do 100 Hz, 150 - 300 Hz, 0, 8 - 2 kHz, 2, 5 - 3, 5 kHz te (sig.<0, 05) u područjima 5-10 i 3, 5 - 5 kHz. Blještavi glasovi imaju značajno manje relativne energije od neblještavih glasova u područjima do 100 Hz i od 0, 8 - 2 kHz, a značajno više relativne energije imaju u područjima od 150 - 300 Hz, 2, 5 - 3, 5 kHz, 3, 5 - 5 kHz i 5 - 10 kHz. Može se zaključiti da je relativna spektralna energija relevantan parametar u ispitivanju razlika između blještavih i neblještavih glasova u govoru.