Pokret u govornom jeziku - Pavelin, Bogdanka (Array, 2001)
Pokret je sastavni dio govornog jezika. Ne radi se samo o pokretima ruku nego o posturomimogestualnim manifestacijama (PMG) tj. o tjelesnom pokretu uopće, kao i držanju, položaju u prostoru, izrazima lica, pogledu, dodiru prilikom usmenih interakcija. Pokret u govoru ima različite funkcije koje se tiču semantičkog, sintaktičkog i pragmatičkog aspekta globalnog iskaza u usmenoj komunikaciji licem u lice.