Povezivanje elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija: OpenURL koncept - Vrana, Radovan (Array, 2002)
Bez obzira na bogatstvo informacijskih izvora na intemetu, pojavljuje se cijeli niz problema za koje je nužno pronaći rješenje kako bi različite kategorije korisnika mogle koristiti te izvore na najbolji mogući način. Jedan je od problema stvaranje dinamičnog mehanizma hiperveza, koji će povezivati citirane izvore u člancima u elektroničkim časopisima s elektroničkim izvorima informacija koji mogu sadržavati traženi puni tekst. URL se za sada pokazao neadekvatnim za obavljanje te funkcije jer je podložan promjenama, te ne prenosi dovoljno informacija o elektroničkom izvoru. OpenURL predlaže novo rješenje: URL shemu s bibliografskim metapodacitna pohranjenim na poslužitelju koji će imati ulogu posrednika između korisnika i izvora informacija. U ovom radu daje se opći pogled na OpenURL okvir i naglašavaju njegove dobre karakteristike koje ga čine kvalitetnim rješenjem za knjižnice i komuniciranje unutar znanstvene zajednice.