Predstavljanje baštine na Internetu i njena uloga u procesu obrazovanja - Vrana, Radovan (1999)
Kada govorimo o kulturnoj baštini tada najčešće na umu imamo pojam koji je usko povezan s identitetom zemlje o čijoj je baštini riječ. Taj je identitet moguće prepoznati u nekoliko oblika kao što su arhivsko gradivo, knjižna i neknjižna građa ili muzejski predmet. Svaka od ustanova u kojoj se ti objekti baštine čuvaju na svoj specifični način doprinosi prepoznavanju, tumačenju i komuniciranju baštine s okolinom u kojoj ona egzistira. Da bi baština mogla biti prepoznata izvan tih ustanova i biti uključena u razne društvene tokove, potrebno ju je prvo predstaviti široj javnosti pozivima na izložbe, katalozima izložbi, plakatima koji najavljuju izložbe, monografijama, znanstvenim skupovima, obavijestima u dnevnom tisku i elektroničkim medijima poput radija i televizije ili čak stranicama na Internetu. Posljednji među navedenim medijima danas je posebno zanimljiv s aspekta predstavljanja raznovrsnih sadržaja, a pogotovo onih vezanih uz proces obrazovanja u koje može biti uključena i nacionalna baština kao njegov integralni dio. Internet se pokazao kao medij koji polako, ali sigurno ulazi u sve pore društva i ostavlja neizbrisiv trag promjenama koje uzrokuje.
HRV