Mogu li elektronički izvori informacija zamijeniti knjižnice i knjižničare - Vrana, Radovan (Array, 1998)
U vrijeme kada se među knjižničarima sve češće javlja bojazan da će njihova struka izgubiti na važnosti zbog brzog širenja i sve veće upotrebe elektroničkih izvora informacija postavlja se pitanje jesi li knjižnice kakve smo do sada poznavali doista na prekretnici i kojim je smjerom potrebno krenuti kako bi i dalje ostale središnjim izvorom znanja. Zbog sve veće zastupljenosti elektroničkih izvora informacija poput CD ROM-ova i Interneta koji pretendiraju dobrim dijelom zamijeniti i nadomjestiti knjižnice, potrebno je ponovo sagledati ulogu knjižnica u društvu i nekim njegovim institucijama poput škola zbog toga što je uloga knjižnice u školi posebno važna jer se u njoj ostvaruje prvi kontakt mladih naraštaja s knjižnicom općenito i knjižničarom kao osobom koja organizira informacije i iz njih izvlači smisao - znanje. Kako na tom polju školske knjižnice danas imaju jaku konkurenciju u spomenutim elektroničkim izvorima informacija, potrebno je reafirmirati knjižnicu kao primarno središte informacija i knjižničara kao glavnog organizatora znanja, a elektroničke izvore kao nadopunu postojećim sadržajima knjižnice.U vrijeme kada se među knjižničarima sve češće javlja bojazan da će njihova struka izgubiti na važnosti zbog brzog širenja i sve veće upotrebe elektroničkih izvora informacija postavlja se pitanje jesi li knjižnice kakve smo do sada poznavali doista na prekretnici i kojim je smjerom potrebno krenuti kako bi i dalje ostale središnjim izvorom znanja. Zbog sve veće zastupljenosti elektroničkih izvora informacija poput CD ROM-ova i Interneta koji pretendiraju dobrim dijelom zamijeniti i nadomjestiti knjižnice, potrebno je ponovo sagledati ulogu knjižnica u društvu i nekim njegovim institucijama poput škola zbog toga što je uloga knjižnice u školi posebno važna jer se u njoj ostvaruje prvi kontakt mladih naraštaja s knjižnicom općenito i knjižničarom kao osobom koja organizira informacije i iz njih izvlači smisao - znanje. Kako na tom polju školske knjižnice danas imaju jaku konkurenciju u spomenutim elektroničkim izvorima informacija, potrebno je reafirmirati knjižnicu kao primarno središte informacija i knjižničara kao glavnog organizatora znanja, a elektroničke izvore kao nadopunu postojećim sadržajima knjižnice.