Švageljeva zapažanja o jeziku slavonskih pisaca - Petrović, Bernardina (Array, 2002)
Dionizije Švagelj (1923.– 1985.), hrvatski književnik i znanstvenik znatna utjecaja, jedan od najlucidnijih i osobito zaslužnih proučavatelja slavonske književne baštine, u svojim se radovima kontinuirano osvrtao i na neke značajke jezika slavonskih pisaca. Iako jezikoslovna problematika nije bila u središtu njegove znanstvene orijentacije, niti je ijednoj jezičnoj temi posvetio veću ili značajniju studiju, u dobrom se dijelu njegovih radova može zapaziti zaokupljenost jezičnim temama, najčešće dotaknutih kao usputna zabilješka ili tek kratka napomena u samome tekstu. U tim je svojim zapažanjima osobitu pozornost pridao unosu dijalekatnih elemenata u književna djela, značenju rukopisne ostavštine za priređivanje novih izdanja pojedinih književih djela kojim bi se čitatelju približio izvorni piščev jezik i potrebi monografske obradbe jezika slavonskih pisaca.