Mogućnosti primjene digitalnih izvora informacija za slijepe i slabovidne osobe - Gabriel, Dunja-Marija; Golub, Koraljka; Lazić, Nikolaj (2001)
U okviru opće poznatog i prihvaćenog koncepta knjižnice za sve koji jasno govori o težnji ljudske zajednice za omogućavanjem univerzalne dostupnosti informacijama, željeli bismo prikazati mogućnosti koje u tom smislu pruža današnja tehnologija za jednu od kategorija korisnika s posebnim potrebama.
Jedan od projekata koji se započeo razvijati na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu obuhvaća mogućnost korištenja digitalne građe za slijepe i slabovidne osobe. Prišlo se izradi i razvoju softwarea za sintezu govora. pomoću kojeg se informacija u tekstu može preobraziti u sintetizirani govor koji ne podrazumijeva upotrebu ljudskog glasa. Ovo podrazumijeva postojanje dokumenata u digitalnom obliku koji se pomoću softwarea preoblikuju u zvuk. Ideja je da se oblikuje baza podataka sa digitalnim tekstovima koja se može izgrađivati na više načina, npr. povući postojeće mnogobrojne tekstove s World Wide Weba na jedno mjesto ili pri dodjeljivanju CIP zapisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zamoliti autore za autorsko pravo na digitalnu inačicu publikacije, uz ograničen broj korisnika. Korisnici digitalnu građu mogu koristiti putem računala s ugrađenim programom za sintezu govora ili uz hardverski dodatak -Brailleovu tastaturu. Za slabovidne je u razvoju i poseban browser BrailleSurf.
Slijepe i slabovidne osobe do sada su imale na raspolaganju zvučne knjige i tiskovine na Brailleovom pismu. Njihova je proizvodnja spora i ograničena. Primjenom sustava sinteze digitalnog teksta u govor, omogućen je izravan pristup svježim informacijama u dnevnom tisku i novoizašlim monografijama ukoliko se ideja o suradnji CIP ureda s autorima ostvari.
Sve ovo ostvarivo je kako u knjižnicama tako i u arhivima i muzejima, kao jedna od mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture.
Projekt MZOS
HRV