Kako obrazovati knjižničara za rad u 21. stoljeću - Lasić-Lazić, Jadranka (1999)
Kritičko preispitivanje obrazovanja na razmeđu stoljeća samo je ponovo prilika da se ono konkretizira u prostoru i vremenu jedne struke, S druge strane, to je prilika, da se kritički preispita struka u odnosu na druge, te preispita uloga obrazovanja u društvu, i konačno uloga obrazovanja konkretnih profesionalaca.
Promjene u društvu, uvijek su polazište za otvaranje rasprave o odgoju i obrazovanju, bilo da se one pokreću u ime znanstvene ili konkretne prakse. Promjenio se danas i cilj obrazovanja koji traži da uz to što mladog čovjeka treba osposobiti za rad da ga prije svega treba osposobiti za stalno samostalno učenje, stručno usavršavanje i krativno mišljenje, jer tehnološke promjene događaju se brže od promjena u obrazovnim sadržajima. Promjene su tako brze da generacija koja izlazi iz obrazovnog procesa u radni proces dolazi sa "zastarjelim" znanjima, a u svom radnom vijeku promjeni i više tehnologija.
Projekt MZOS
HRV