Čitateljski interesi učenika i mogućnosti knjižničara u stvaranju ukusa i poticanju čitanja - Lasić-Lazić, Jadranka (Array, 1994)
Istraživanje fenomena čitanja i mogućnosti djelovanja bibliotekara na stvaranje potrebe čitanja i ukusa školske čitalačke populacije, u zadnje vrijeme više nisu rijetkost. Da bi potakli ovakva istraživanja, na katedri za bibliotekarstvo, podijeljen je određen broj istraživačkih tema za diplomske radnje u okviru kojih su studenti istraživali fenomen čitanja školske populacije i posebno mogućnosti bibliotekara u stvaranju navike čitanja i razvijanja čitateljskog ukusa putem školske knjižnice. Istraživanja su se provodila na području grada Zagreba, na populaciji za koju smo nastojali da u ukupnosti po socio-ekonomskim statusnim parametrima bude heterogena, ali i da nam omogući komparativno uspoređivanje dobivenih rezultata na pojedinim dijelovima grada. Ovim istraživanjima željeli smo doći do nekih empirijskih pokazatelja, posebno potaknuti bibliotekarske diplomante na istraživački rad i time ukazati na određene fenomene vezane za njihovu djelatnost, potrebu da iste istražuju jer ih mogu kvalitetno mijenjati i djelovati na tijekove u struci.