Sustavi zaštite kao preduvjet za dokazivanje autentičnosti digitalnog gradiva - Stančić, Hrvoje (Array, 2001)
U radu autor konstatira da postoji trend digitalizacije gradiva, te da gradivo sve više nastaje u digitalnom obliku. On, nadalje, uočava da ustanove poput arhiva, knjižnica i muzeja sve više nude sadržaje svojih fondova putem Web-a. Iako su ti sadržaji uglavnom nedovoljne kvalitete za reprodukciju koja bi bila kvalitetom bliska originalu, postoje i situacije u kojima se nudi gradivo baš takve, visoke kvalitete. Uzimajući u obzir obje činjenice, autor naglašava da zaštita digitalnog gradiva ima dvojaku ulogu: zaštitu od neovlaštenog pristupa, kopiranja i daljenjeg distribuiranja, te dokazivanje autentičnosti gradiva. U radu stoga objašnjava mehanizme zaštite poput šifriranja simetričnim i javnim ključem, digitalnih potpisa, digitalnih certifikata, digitalnih vodenih žigova, te šifriranih omotnica. Autor posebice ističe potrebu za stvaranjem certifikacijske službe, koja djeluje neovisno o bilo kojoj instituciji, kao okosnice za dokazivanje autentičnosti digitalnog gradiva. Time želi upozoriti na važnost razvoja infrastrukture za upravljanje digitalnim certifikatima, jer je ona nužna za provjeru identiteta (pravne) osobe koja je na određeno gradivo stavila digitalni potpis. Autor zaključuje da je razumijevanje problematike zaštite digitalnog gradiva, kao i njezino dosljedno primjenjivanje preduvjet za moderno poslovanje AKM institucija, pri čemu korisnici mogu provjeriti autentičnost digitalnog gradiva, tj. njegovu vjernost originalu, a institucije dokazati vlasništvo nad određenim digitalnim gradivom.