Arhiviranje digitalnih dokumenata - Stančić, Hrvoje (Array, 2001)
U radu autor konstatira kako je dosadašnji problem digitalizacije klasične arhivske građe evoluirao, te se proširio i na problem zaštite građe koja je stvorena u digitalnom obliku i nema svoj materijalni oblik. Internet je, navodi se, promijenio način komuniciranja kako u javnom tako i u privatnom sektoru. S obzirom da se mnogi dokumenti stvaraju isključivo u digitalnom obliku javlja se potreba njihovog adekvatnog arhiviranja. Postavlja se pitanje da li je elektronski dokument publikacija ili zapis. Nadalje autor definira pitanja i probleme koji se javljaju prilikom arhiviranja Internet sadržaja, te daje primjer preporuka Nacionalnog arhiva Australije. Također analizira elemente Internet stranica vladinih institucija, iznosi ideju o potrebi njihova ujednačavanja kako bi se jednostavnije arhivirale, te analizira problem nadležnosti arhiviranja takvih Internet sadržaja. Kao jedan od oblika digitalnih dokumenta autor navodi i elektronsku poštu. Iz prakse se pokazalo da postoji potreba adekvatnog arhiviranja elektronske pošte. Autor zaključuje kako elektronska pošta postaje dokaz koji se prihvaća i na sudu, navodi preporuke za razvoj sistema koji omogućava zadržavanje integriteta svake poruke, te ga analizira kroz više razina.