Digitalizacija kao mogućnost zaštite i predstavljanja baštine - Stančić, Hrvoje (Array, 1999)
Autor konstatira da se digitalizacijom osigurava brzo i ekonomično pristupanje, pregledavanje, korištenje i očuvanje građe uz mogućnost strukturiranja, interpretiranja i distribucije tako zapisanih podataka. Zatim razrađuje postupak digitalizacije uz navođenje nekih njezinih prednosti i mana. Predlaže primjenu virtualne stvarnosti u očuvanju određenih segmenata kulturne baštine. Autor također prenosi neke upute za razvoj projekata digitalizacije iz studije Instituta za naprednu tehnologiju i informacije u humanističkim znanostima Sveučilišta u Glasgowu, te preporuke Europske komisije za očuvanje i pristup.