Digitalizacija građe - Stančić, Hrvoje (Array, 2000)
Autor ističe kako se početkom digitaliziranja građe pojam očuvanja počinje dijeliti na dva dijela: očuvanje informacijskog sadržaja, tj. informacije koju određeni dokument nosi, te očuvanje fizičkog objekta kao nositelja informacije. Stoga se informacijski sadržaj digitalizira i sprema odvojeno od objekta-nositelja. Autor zatim ističe prednosti digitalizacije, te detaljno objašnjava korake procesa digitalizacije građe. Nadalje ukazuje na probleme koji se javljaju prilikom održavanja digitalizirane građe. Autor zaključuje da, iako je digitalizacija vrlo složen proces, njom se bitno olakšava pristup, pregled i pretraživanje građe.