Primjena sistema za obradu jezika - Seljan, Sanja (Array, 1998)
Sistemi za obradu jezika počeli su se razvijati 50-ih godina. Nakon prvih neuspjeha, danas ponovno postaju aktualno područje ispitivanja. Prirodni se jezik neprestano mijenja, uključuje brojne kulturološke, društvene, vremenske i osobne aspekte koji se očituju u višeznačnosti i individualnoj interpretaciji jezika. Zbog toga se sistemi ograni~avaju na uže područje jezika kako bi se znanje o jeziku do neke mjere moglo formalizirati, tj. eksplicitno prikazati. Sistemi za obradu jezika omogućuju komunikaciju bez posebnog informatičkog znanja, a primjenjuju se u sučelju između korisnika i računala, u strojnom prevođenju, korekciji teksta, dijagnostici, za izradu sažetaka i izvođenje zaključaka, u generiranju tekstova