Creski bioetički skup i rađanje bioetičkog senzibiliteta - Čović, Ante (2000)
U ovom radu, koji predstavlja predgovor knjizi Izazovi bioetike, autor, i ujedno urednik knjige, najprije navodi osnovne podatke vezane za održavanje sedmih po redu Dana Frane Petrića (Cres, 1998), u okviru kojih je održana i središnja tema skupa - Izazovi bioetike. Potom daje kraći izvještaj o medijskom praćenju skupa i njegovim odjecima. Također upoznaje i s Apelom za etičku i pravnu regulaciju primjene genetskog inženjerstva u proizvodnji i distibuciji hrane, kojega su na završetku simpozija usvojili njegovi sudionici, te ga uputili Vladi Republike hrvatske i hrvatskoj javnosti, što je pobudilo ne samo interes javnosti već i konkretne poteze vlasti. Na koncu autor dovodi u vezu creski simpozij s rađanjem bioetičkog senzibiliteta u Hrvatskoj, što je - kako napominje - siguran i jasan znak da je nova svjetskopovijesna epoha nastupila i u našim prostorima.
Projekt MZOS
HRV