Upravljačke elite i socijalno oblikovanje tehnologije - Lažnjak, Jasminka (Array, 2001)
U radu se najprije analizira novi teorijski okvir modernizacije koji prozlazi iz teorije inovativnog društva i ekonomije znanja. Ključni proces u tako definiranoj modernizaciji je ovladavanje procesima upravljanja tehnološkom promjenom. Upravljačke su elite jedan od glavnih aktera tog procesa. Drugi dio rada bavi se analiziranjem mogućnosti utjecaja na formiranje i ponašanje upravljačkih elita pomoću modela konstruktivne procjene tehnologije. Moderna ili inovativna društva zasnivaju se na ekonomijama znanja čiji su glavni proizvodni resursi znanje (razvoj i istraživanje) i intelektualni kapital (obrazovanje). U modernim inovacijskim društvima klasifikacija poduzeća na zanatske, mehanizirane i automatizirane sektore postaje krajnje zastarjela. Nova klasifikacija vrši se prema izvorima i procesima stjecanja znanja (učenja i inoviranja) koja neko poduzeće koristi u ostvarenju tehnološke promjene. Pojednostavljeno rečeno, klasifikacija je zasnovana na intenzitetu ugrađenog znanja kao rezultata organiziranog procesa razvija i istraživanja. Najmodernija poduzeća jesu poduzeća temeljena na znanju (science/knowledge-based firms). Shodno tome, Hrvatska je moderno društvo upravo u onoj mjeri u kojoj je ovladala procesima upravljanja tehnološkom promjenom za potrebe vlastitog razvoja i poprimila karakteristike inovacijskih društava. Sadašnje gospodarsko stanje i tehnološko zastajanje Hrvatske za svijetom govori da se o ovom momentu uopće ne vodi računa. Stoga se sposobnost upravljanja tehnološkom promjenom nameće kao novi i nezaobilazan teorijski okvir proučavanja upravljačkih elita u Hrvatskoj o čijoj sposobnosti, konačno, ovisi postizanje gospodarskog rasta i društvenog blagostanja. Upravljačke elite promatramo kao skupinu relevantnih aktera u tom procesu. Teorije socijalnog oblikovanja tehnologije kao jedna od paradigmi unutar sociologije tehnologije upućuje nas na kontingentni karakter tehnološke promjene ovisan o relevantnim akterima. Ako tehnološka riješenja oblikuju kompleksna međudjelovanja različitih aktera, a tehnologija evoluira sa societalnim sistemom, onda je legitimno razmišljanje kako se na razvoj tehnologije može utjecati pomoću instrumenata konstruktivne procjene tehnologije. U radu se pokušavaju preispitati mogućnosti primjene modela konstruktivne procjene tehnologije na specifičnu i vrlo važnu grupu aktera: upravljačke elite.