Pokušaj redefiniranja obrazovanja elita i modernizacije školovanja u kontekstu europskih integracija - Spajić-Vrkaš, Vedrana (Array, 2000)
Određujući pojmove "upravljačka elita" i "modernizacija" kao bitne sastavnice kolonijalnog i poslijekolonijalnog diskursa, koji omogućuje reprodukciju gospodarske neravnopravnosti ponajprije zahvaljujući jazu u proizvodnji i korištenju novih znanja i vještina između centara globalne moći i ovisnog dijela svijeta, u sklopu čega obrazovanje ima značajnu instrumentalnu ulogu, u izlaganju će se pokušati naznačiti kako najnovije gospodarske, društvene, kulturne, političke, znanstvene i tehnološke promjene u europskom prostoru redefiniraju smisao i ulogu obrazovanja u razvoju pojedinca i društvene zajednice. Osobita pozornost posvetit će se promjenama koje su rezultat prihvaćanja ideje održivog razvoja, osnaživanja pojedinca i civilnog društva, pozitivnog mira, kulture prava i odgovornosti, pluralizma, društvene kohezije i uključivanja, globalne međuovisnosti i solidarnosti te cjeloživotnog učenja i informatičkog društva, s jedne, te konkurentnosti na svjetskom tržištu i društvenog blagostanja, s druge strane. Pokušat će se dokazati da je promicanje tih ideja kao mjere europskih integracija u području obrazovanja nespojivo s klasičnim pristupom elitizmu i modernizaciji, osobito u tranzicijskim zemljama, u kojima se racionalno upravljanje ljudskim kapitalom (osiguranje održivih uvjeta za njegov razvoj i njegovo korištenje) pojavljuje kao jedino jamstvo njihova ravnopravnog položaja u izgradnji Europe kao "širokog područja demokratske sigurnosti".