Mujina pećina kod Trogira, nalazište musterijenske kulture - Karavanić, Ivor (1998)
U suradnji Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavičajnog muzeja Kaštela, od godine 1995. provodi se sustavno istraživanje Mujine pećine, sjeverno od Trogira, općina Kaštela. Stratigrafska sekvenca nalazišta upućuje na bržu sedimentaciju uz istaknute klimatske oscilacije. U svim slojevima ustanovljen je musterijen. U slojevima C i B oruđa su uglavnom malih dimenzija te ih možemo pripisati tzv. mikromusterijenu, što nije slučaj sa slojevima D2 i D1 koji sadrže musterijenske alatke uobičajene veličine. Uzrok tim razlikama možda leži u drukčijim tehnološkim iskustvima neandertalskih skupina koje su nastavale pećinu ili u različitim upotrebnim posebnostima alatki. Ipak, čini se najvjerojatnijim da su dimenzije oruđa ponajprije uvjetovane veličinom pribavljenog sirovinskog materijala (obluci i gomolji rožnjaka), što izravno utječe na veličinu konačnog proizvoda (alatke). Sirovinski materijal lokalnog je karaktera. Prisutnost jezgri i odbojaka dokazuje izradu nekih tipova alatki in situ. Musterijen Mujine pećine po svojim je značajkama (veća prisutnost nazubaka i male dimenzije oruđa u određenim slojevima) sličan musterijenu drugih srednjopaleolitičkih dalmatinskih nalazišta (Panđerovica, Ražanac).
Projekt MZOS
HRV