Bios i ethos - okoliš u bioetičkoj paradigmi - Cifrić, Ivan (Array, 2000)
Pitanje života postaje središnje pitanje suvremene industrijske civilizacije, a time općenito i egzistencijalno pitanje. Krajem ovog tisućljeća postaje najtraženija roba oko koje se sučeljavaju strateški interesi i sukobi. Tako život postaje motiv borbe za život. Istodobno je bjelodan paradoks: sve je veća potražnja za raznolikim životima, a sve veće razaranje raznolikosti života. Postavlja se pitanje kakva je uloga biotehnologije, bioedukacije i biopolitike, te čovjekove odgovornosti za život i za sebe kao život. U radu se iznoserezultati empirijskog istraživanja o odgovornosti čovjeka i znanstvenika za ekološke uvjete života. Bioetička dimenzija može se razmatrati na različitim razinama i dimenzijama. Autor zastupa sociološki pristup, ukazujući na bioetičko pitanje kao globalno razvojno pitanje i na socijalnu dimenziju etosa života. Pitanje je može li se razaranje raznolikosti biosa zaustaviti izgradnjom jedinstvenog etosa.