Proksemika glumačkoga govora - Varošanec-Škarić, Gordana (2000)
Željelo se ispitati koliko se slušnom procjenom glumačkoga filmskog govora mogu odrediti sljedeće kategorije proksemike: stvarna udaljenost izražena u metrima, komunikacijski odnosi, smjer komunikacije i društveni status. Kontrolna skupina (audiovizualno) i eksperimentalna (audio) procjenjivale su 38 stimulusa glumačkog govora iz američkih i hrvatskih filmova. Utvrdilo se da se na temelju vokalnih paralingvističkih znakova koji prate govor, proksemičke kategorije bolje procjenjuju u glumačkom govoru američkih filmova. Hrvatski glumci i u filmskom govoru zadržavaju dvostruku udaljenost, onu prema partneru te prema publici, što je karakteristično za scenski govor. Govor hrvatskih glumaca u filmu je manje proksemički razlikovan. Može se zaključiti da su za proksemiku filmskog govora važnije tzv. paralingvističke ovisne neverbalne vokalne osobine nego verbalni semantički sloj govora, drugim riječima vaniji je govorni sloj glasa nego tekst.
Projekt MZOS
HRV