Pedagoško-socijalna obzorja nasilja (i agresivnosti) u školi - Previšić, Vlatko (Array, 1999)
Uvodno se polazi od aktualnosti i važnosti teme.Zatim je izložena kratka povijesna geneza i pojavnost agresije i nasilja, njezino sadržajno određenje, etiologija, oblici i načini manifestiranja. Slijede prikazi najčešćih indikatora asocijalnog ponašanja s teorijskim interpretacijama te mogućim postupcima identifikacije nasilničkog ponašanja. izdvajaju se uzroci agresivnog ponašanja vezani uz obitelj, školu, slobodno vrijeme, medije, vršnjačke skupine i širi društveno-socijalni kontekst. Izdvojena analiza pojava nasilja vezanih uz školu razlaže uzroke, načine i posljedice učeničke agresije, vezane uz tipične oblike tzv. antipodagogije, školskog rada. Na kraju su sažeti prijedlozi za pedagoško- socijalni rad u školi na otklanjanju nasilja, vezani prije svega uz školsko ozračje, učenike, učitelje i roditelje.