Stanovništvo srednjovjekovnog Đakova na temelju novijih arheoloških istraživanja - Filipec, Krešimir (Array, 1999)
U samom središtu Đakovu istraženo je u posljednjih nekoliko godina srednjovjekovno groblje koje je bilo u upotrebi od 11. do 16. stoljeća. Ustanovljeno je nekoliko faza pokopavanja. Grobovi najstarije faze sadrže nalaze (većinom nakit) koji imaju svoje analogije u obližnjim grobljima s obje strane rijeke Drava. Jedna faza đakovačkog groblja dala je nalaze slične onima s područja središta srednjovjekovne hrvatske države, što pokazuje da su postojale određene veze između Slavonije i Primorja. Vjerojatno se ne radi samo o trgovini već treba računati i da se stanovništvo iz južnih krajeva kretalo prema slabo naseljenim slavonskim prostorima. Ovaj proces vjerojatno je trajao sve do pada Đakova u turske ruke, kada nastupa prekid.