Osmansko-turska arhivska građa za povijest Slavonskoga Broda i okolice: pregled istraživačkih mogućnosti povijesnog razvitka grada i okolice u razdoblju turske vlasti - Moačanin, Nenad (1999)
Na mjestu ranijeg malog naselja Osmanlije su zbog prometnih, gospodarskih i strategijskih razloga izgradili pravilno planirano gradsko naselje, preteču današnjega Broda. Seosko stanovništvo dosta se mijenjalo tijekom kolonizacija, ali se nije islamiziralo.
Projekt MZOS
ENG