Preference športov mestnih otrok v višjih razredih osnovne šole - Bosnar, Ksenija (Array, 2000)
Ta raziskava prikazuje preliminarne rezultate preference športov pri otrocih. Vzorec je zajel 1294 osnovnošolcev - učencev in učenk od V. do VIII. razreda zagrebških osnovnih šol. V raziskavo niso bili vključeni obrobni deli Zagreba in primestna naselja. Otroci so z lestvico od 1 do 5 ocenjevali 52 športov, ki jih uradno priznava Hrvaška športna zveza. Dečki v vseh starostnih obdobjih dajejo v športu prednost nogometu. Pri dečkih je najbolj nepriljubljena ritmična gimnastika, tradicionalni "ženski" šport. Deklice, ne glede na starost imajo najraje plavanje in tenis, odklanjajo pa rokoborbo in boks.