Još o Matkovićevoj antici i njezinim europskim poticajima - Čale Feldman, Lada (Array, 1999)
Tekst se bavi trima prosudbeno zanemarenim dramskim tekstovima hrvatskoga dramatičara Marijana Matkovića, objedinjenima u ciklusu Trojom uklete. Činjenica da kazališna povijest i interpretacija za taj ciklus nisu pokazale ikakvoga interesa ovdje se osvjetljuje terminima feminističke kritike, s obzirom da je u tim tekstovima riječ o rijetkom primjeru muškog dramskog autorstva koje kritiku rata provodi zauzimljući tzv. žensku perspektivu antičkih mitova.