Hrvatska novolatinska književnost od 15. do 17. stoljeća - Novaković, Darko (Array, 1999)
Tri stoljeća hrv. latinizma mogu se podijeliti u dva razdoblja: (a) period humanizma (1400-1600) i (b)sedamnaesto stoljeće, čiji stilski pluralizam ne opravdava jedinstveni naziv. U prilogu se opisuju i vrednuju tekstovi hrv. latinista u pet tradicionalnih područja: gramatici, retorici, historiografiji, moralnoj filozofiji i pjesništvu.