Novi pristup obrazovnoj tehnologiji u interkulturalnom obrazovanju - Hrvatić, Neven (Array, 2000)
Potrebu reformi obrazovnih sustava, u smjeru opće otvorenosti škole prema različitim kulturama, kulturnim tradicijama nacionalnih manjina i njihovog pridonosa nastanku i razvitku nacionalnog i kulturnog identiteta, možemo sagledati i u kontekstu suvremene obrazovne tehnologije. S aspekta novih pristupa obrazovnoj tehnologiji u interkulturalnom obrazovanju važno mjesto zauzima kooperativno učenje. Strategija kooperativnog učenja istraživana je u CLIP projektu (Cooperative Learning in Intercultural Education Project) u nekoliko europskih zemalja, a polaznice su bile: postojanje heterogenih skupina, različiti status učenika (socijalni, etnički, jezični,...) i intelektualne sposobnosti, aktivno učenje, uloga učitelja kao moderatora i voditelja, kao i suodlučivanje i odgovornost za rezultate. Interkulturalno obrazovanje, kod primjene suvremene tehnologije (kooperativnog učenja), za nastavnika znači novi pristup i ulogu u školi.