Nastavnik u multikulturalnom okružju - Hrvatić, Neven (Array, 1999)
Multikulturalna obilježja europskih društava i Hrvatske, polaznica su za redefiniranje uloge nastavnika. Nastavnik, kao najznačajniji čimbenik nastave i kvalitete odgojno - obrazovnog procesa postaje kreator novih odnosa prema interkulturalnom obrazovanju koje omogućava pravo na različitost, doprinosi ostvarivanju jednakih mogućnosti i priprema sve učenike za zajednički život u multikulturalnom okružju. Razvojem multikulturalnog ozračja uloga nastavnika se mijenja od medijatora, posrednika u prijenosu nacionalnih stereotipova, preko mentora kod prihvaćanja elemenata drugih kultura, do moderatora u interkulturalnom odgoju i obrazovanju. Inauguriranjem novih nastavnih oblika (kooperativno učenje) potiču se i različiti modeli stručnog usavršavanja nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta nastave za sve.