Jezična norma u Slovačkoj - Sesar, Dubravka (Array, 1998)
U članku se razmatra proces oblikovanja slovačke književno-jezične norme u slavenskome kontekstu, a poglavito u odnosu na češki jezik. Pri tome se posebna pozornost posvećuje trima ključnim standardotvornim momentima: preporodnome (1846.), međuratnome (1920.) i poratnome (1967.). Potonji trenutak po zaokretu u jezičnoj politici podsjeća na donošenje hrvatske Deklaracije, što se direktno odrazilo i na suvremenu jezičnu situaciju.