Pitanja standarda i ne-standarda u nastavi općeg engleskog jezika - Medved Krajnović, Marta (Array, 1998)
U prvom se dijelu rada daje kratak pregled dosadašnjih istraživanja o engleskom kao jeziku međunarodne komunikacije, njegovoj ulozi u razvoju intranacionalnih i internacionalnog bilingvizma te o posljedicama koje ta uloga ima na integritet samog jezika. U drugom se dijelu raspravlja o položaju engleskog u Hrvatskoj, njegovoj sve većoj prisutnosti u društvu kroz razne medije i sve većoj ulozi neformalnog učenja jezika već kod djece rane životne dobi. Takva situacija stvara dodatni izazov ali i dileme za nastavu engleskog jezika. Više se ne postavlja samo pitanje koju standardnu varijantu engleskog jezika izabrati već i kako se odnositi prema nestandardnim elementima koje učenici sve češće unose u razred.