Vizualnost i zvuk u nastavi jezika - Uz osvrt na suvremene video tečajeve za početnike - Pavelin Lešić, Bogdanka (1996)
Neosporna je važnost vizualne recepcije u nastavi živih jezika, pogotovo u početnoj fazi učenja. Vizualnost je bitan elemenat koji početniku omogućuje aktivno otkrivanje njemu novog i nepoznatog govornog svijeta. Vizualnost u nastavi jezika trebamo sagledavati s najmanje dva aspekta:
1. vizualni dojam kojeg ostvaruje nastavnik svojim posturomimogestualnim (PMG) ponašanjima u razredu,
2. vizualna prezentacija sadržaja i situacija u nastavnom materijalu.
Što se potonjeg aspekta tiče, moderna tehnologija nam pruža raznolike mogućnosti korištenja vizualnosti u nastavi jezika. Dapače, u AVGS pristupu nastavi živih jezika možemo pronaći brojne putokaze u tom smislu. Nažalost, suvremeni video tečajevi ograničavaju se na principu tzv. "autentičnosti" interakcije kojeg pruža slika u pokretu. Namjera ovog izlaganja nije u odbacivanju takvog principa, nego u njegovom obogaćivanju drugim načinima korištenja vizualne prezentacije. Tako se u ime takvog principa zasipa početnika raznovrsnim audiovizualnim sadržajima koje on nije u stanju "prihvatiti", ne pružajući mu mogućnost postupnog i "sporijeg" uronjavanja u situaciju s kojom se upoznaje na stranom jeziku. Po našem mišljenju, primjenom AVGS pristupa u video tečajevima za početnike moglo bi se znatno bolje (nego što je zasad slučaj) iskoristiti brojne mogućnosti koje nam pruža korištenje suvremene tehnologije u nastavi živih jezika.
Projekt MZOS
HRV