Pogled na crkvene spomenike iz srednjeg vijeka u Konavlima - Fisković, Igor (Array, 1998)
Zalažući se za evidentiranje spomenika i svekolike umjetničke baštine Konavala, autor raskriva slojeve od važnosti za kulturni identitet regije. Upozorava na zasad vrlo rijetke ranokrščanske lokalitete, a analitički valorizira ostvarenja sakralne arhitekture iz 11./12. st. s primjerom ranoromaničkog svetišta SV. Dimitrija u Gabrilima. Također nastoji objasniti jaču usađenost gotičkog doba kroz grobne spomenike 15.st. kao i reminiscencije na njegova moguća rješenja u odabranim primjerima crkvenih građevina 16./17.st. Time naglašavalinije vezanosti uz tradicije dubrovačke umjetnosti uz nejednake odgovore na stilske novine srednjeg vijeka u većoj gustoći negoli dosad bijaše poznata.